SimOnlyDiscount > Blog >

Europa stemt in met fusie Liberty Global en Vodafone

SimOnlyDiscount

Op woensdag 3 augustus kwam het lang verwachte antwoord van de Europese Commissie op de voorgestelde fusie van Liberty Global en Vodafone. De Europese Commissie ziet geen bezwaar in een samenvoeging van beide bedrijven. Wel werd als voorwaarde gesteld, dat Vodafone afstand doet van de vaste telefoonlijnen.

Vodafone heeft in Nederland al een ruim aanbod van dienstverlening. Zo is er mobiele telefonie, kabel internet, vaste telefonie en tv terug te vinden in het dienstaanbod. Vodafone is een van de weinige telecomproviders die een eigen netwerk infrastructuur heeft. Toch verloopt een klein deel van de dienstverlening via het koper en glasvezel netwerk van provider KPN. Ook Liberty Global (bekend onder de naam Ziggo) heeft al een ruim aanbod van diensten. Zo beschikt Ziggo over een eigen kabelnetwerk, is er vaste telefonie, kabel internet en ook televisie. Sinds enige tijd is Ziggo ook actief op de markt van mobiele telefonie.

"Een nieuwe speler die zowel mobiele- en vaste diensten op landelijk niveau kan aanbieden!"

Tijdens het onderzoek van de Europese Commissie, zijn de toegangsverplichtingen in Nederland een belangrijk uitgangspunt geweest. Er ontstonden namelijk de nodige vraagtekens rondom de overgebleven concurrentie na deze fusie. Door het afstoten van de vaste telefonie, verwacht de Europese Commissie deze problematiek te voorkomen.

De fusie komt na een voorstel gedaan in februari. Vodafone en Liberty Global gaven hierin aan samen te willen gaan werken in Nederland. Dit zou een tweede belangrijke speler op de markt, naast KPN, opleveren. Een tweede speler die zowel mobiele- en vaste diensten op landelijk niveau kan aanbieden.

Zodra de fusie rond is, hebben beide ieder een gelijk deel in de samenwerking. Vodafone is in Nederland minder waard dan Ziggo. Dit verschil zal met een inleg van 1 miljard euro worden weggenomen. De verwachting is dat deze samenwerking een besparing van rond de 3,5 miljard euro teweeg zal brengen.