SimOnlyDiscount > Blog >

Onderzoek: streamingsdiensten op de mobiele telefoon

SimOnlyDiscount

Streamingsdiensten zijn in Nederland erg populair. TV kijken wordt steeds minder populair en wordt vervangen door het online kijken van tv-programma’s en series. Ook streamen Nederlanders graag muziek. Onlangs heeft PanelWizard in opdracht van SimOnlyDiscount onderzoek gehouden om te kijken welke streamingsdiensten het meeste worden gebruikt op de mobiele telefoon.

Het gebruik van streamingsdiensten op de mobiele telefoon in Nederland

De populairste streamingsdiensten

In het onderzoek is uitgezocht welke streamingsdiensten in Nederland het populairste zijn. Er zijn in totaal 9 streamingsdiensten meegenomen in het onderzoek: Netflix, Videoland, Disney+ NLZiet, YouTube Premium, Film1, Canaal Digitaal, Amazon Prime en Spotify. Uit de resultaten blijkt dat er in Nederland twee koplopers zijn als het gaat om populaire streamingsdiensten: Netflix en Spotify. Gemiddeld gebruikt 50% van de mensen die deelnamen aan het onderzoek Netflix en 52.6% gebruikt Spotify.

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat ruim 42% van de deelnemers een streamingsdienst op de mobiele telefoon gebruikt. Bijna 20% van de gevraagde bleek de streamingsdienst uitsluitend op de mobiele telefoon te gebruiken.

Het gebruik van streamingsdiensten op de mobiele telefoon in Nederland

De voorkeur voor streamingsdienst per besturingssysteem

Een opvallend resultaat van het onderzoek kwam naar voren bij het betrekken van de besturingssystemen. De drie grote besturingssystemen die in Nederland veel worden gebruikt zijn Android, Windows en iOS. Bepaalde streamingsdiensten worden meer gebruikt op één van de drie besturingssystemen dan de anderen. Zo had van de YouTube Premium-gebruikers bijna 70% een Android besturingssysteem op zijn of haar telefoon staan. Ook Amazon Prime wordt veel meer gebruikt door Android gebruikers (63.6%) dan gebruikers van Windows en iOS.

Het gebruik van streamingsdiensten op de mobiele telefoon in Nederland

Het gebruik van streamingsdiensten op een mobiele telefoon

Streamingsdiensten kunnen op allerlei manieren worden gebruikt. Met een laptop, streamen op de tv, op een tablet of via een telefoon. Sommige steamingsdiensten worden meer mobiel gebruikt dan anderen. Het blijkt dat de twee populairste streamingsdiensten ook het populairste zijn om mobiel te gebruiken. Netflix wordt door meer dan de helft van de mensen (52.1%) op de telefoon gebruikt. Spotify wordt ook vaak op de telefoon gebruikt (54.9%). Videoland (15.7%), Youtube Premium (17.0%) en Disney+ (9.0%) worden ook af en toe met de mobiele telefoon gebruikt. De overige streamingsdiensten (NLZiet, Film1, Canaal Digitaal en Amazon Prime) worden allemaal door minder dan 5% van de mensen op hun telefoon gebruikt.

Er is weinig verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om voorkeur voor streamingsdiensten, voor alle streamingsdiensten uit het onderzoek zijn de percentages tussen de twee geslachten erg gelijk. Qua leeftijdsgroepen zijn er ook geen grote uitschieters qua voorkeur.

Streamingsdiensten worden vooral gebruikt door jongere mensen. Vooral de groepen 16-29 jarigen, 30-39 jarigen en 40-49 jarigen gebruiken de populaire streamingsdiensten, oudere mensen maken er minder gebruik van.

Als we kijken naar gezinssamenstelling blijkt dat bij gezinnen met kinderen de populaire streamingsdiensten Netflix, Videoland en Spotify veel gebruikt worden. In eenpersoonshuishoudens wordt de YouTube Premium app graag gebruikt.