SimOnlyDiscount > Blog >

Sim only en BKR, kan dat?

SimOnlyDiscount

Vanaf 2017 is het mogelijk om een BKR (Bureau Krediet Registratie) registratie te krijgen als je een telefoonabonnement afneemt en mogen telefoonproviders je BKR-registratie opvragen wanneer je bepaalde abonnementen wil afsluiten. Dit klinkt niet fijn maar er zitten wat regels en uitzonderingen aan verbonden en dit wordt niet bij ieder abonnement gedaan. In dit artikel leggen we uit hoe een BKR-registratie jouw telefoonabonnement kan beïnvloeden.

Een BKR-registratie is minder erg dan lijkt, maar toch vinden veel mensen het maar huiverig. In dit BKR-systeem staat een overzicht van alle leningen en kredieten die je hebt afgesloten maar dit is niet per se iets negatiefs want veel mensen sluiten leningen af voor grote aankopen zoals een hypotheek. Er kunnen wel negatieve gevolgen aan een BKR-registratie zitten. Het grootste en meest bekende nadeel dat een BKR-registratie met zich meebrengt is dat zodra je zo’n registratie op je naam hebt staan, dat je eventueel minder geld kan lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek. Dit zijn echter extreme gevallen als je grote leningen hebt openstaan die geregistreerd staan in je BKR-registratie en dus niet op iedereen van toepassing.

Toch begrijpen we dat je liever geen BKR-registratie krijgt door zoiets simpels als het afsluiten van een telefoonabonnement. Dit is ook niet altijd het geval. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement kan op twee manieren het BKR opspelen: je wordt geregistreerd in het BKR-register als je een abonnement afsluit dat hoger is dan een bepaald bedrag of een provider mag je BKR-register opvragen wanneer je een abonnement wil afsluiten dat hoger is dan een bepaald bedrag. Dit gebeurt alleen als je abonnement aan bepaalde voorwaardes voldoet en gebeurt dus niet automatisch bij ieder abonnement.

Wat is 5G en wat kunnen we ermee?

BKR registratie, hoe kom je eraan?

De eerste manier waarop je met een BKR-registratie in aanraking komt bij het afsluiten van je telefoon, is door zelf geregistreerd te worden in het BKR-register na de aanschaf van je abonnement. Dit gebeurt alleen als je abonnement aan bepaalde voorwaardes voldoet. Als je een abonnement afsluiten zonder telefoon (een sim-only abonnement of prepaid abonnement) dan krijg je geen registratie, dat staat vast. Als je een abonnement afsluit inclusief telefoon dan krijg je een BKR-registratie als de lening voor het toestel hoger is dan 250 euro. Als je toch een lening voor je toestel aanvraagt maar deze binnen 3 maanden afbetaald, wordt je niet geregistreerd. Voor een zakelijk abonnement, met of zonder toestel, gelden de BKR-regels niet. Er zijn dus nog genoeg mogelijkheden om een abonnement mét telefoon aan te schaffen zonder een BKR-registratie te krijgen maar houdt dan de kosten van het mobiele toestel goed in de gaten.

De tweede manier waarop je met het BKR-register in aanmerking komt, is wanneer een provider jouw BKR-register wil inzien voor je het abonnement kan afsluiten. Deze BKR-check wordt ook weer niet voor ieder abonnement gedaan, maar alleen als jouw abonnement aan bepaalde voorwaardes voldoet. De BKR-check kan je vermijden wanneer je een abonnement afsluit zonder toestel (een sim-only abonnement of prepaid abonnement) of een abonnement neemt met toestel maar deze (deels) in een keer afbetaalt waardoor je maximaal 250 euro leent. Als je de telefoon binnen 3 maanden helemaal afbetaalt zal de provider je BKR-registratie ook niet checken. Kies je een telefoon die minder dan 250 euro kost, dan wordt de BKR-check ook overgeslagen. Ook zakelijke abonnementen worden niet gecheckt, deze vallen allemaal buiten de BKR-wet.

Een BKR registratie, de wat zijn de gevolgen?

Deze BKR-regels gelden voor alle providers, zij volgen allemaal dezelfde wettelijke regels. Bij het afsluiten van een abonnement heeft het dus geen zin om bepaalde providers wel of niet te kiezen in hoop een BKR-registratie te ontwijken. Wel is de keuze aan de provider na het checken van jouw BKR of zij jouw het abonnement willen laten afsluiten of niet. Deze keuze mogen providers zelf maken en het verschilt ook per provider hoe zij hiermee omgaan. Er is nog een manier om een BKR-registratie te omzeilen als je een abonnement wil met een duur toestel: met het huren of leasen van een telefoon omzeil je de BKR-regels, maar dan is het toestel niet jouw eigendom.

Nu alle informatie op een rij staat over de BKR-registratie en het afsluiten van een telefoonabonnement hopen we dat de gevolgen duidelijk zijn geworden. Het is dus mogelijk dat het afsluiten van een duur telefoonabonnement inclusief toestel als 20-jarige leeftijd invloed heeft op de hypotheek die je kan krijgen als je ouder bent omdat je in het BKR-register staat. De gevolgen van je BKR-registratie hangen af van de hoogte van je krediet (bijvoorbeeld het afgesloten telefoonabonnement) en verschillen per krediet of lening. Je kan je eigen BKR-register altijd gratis online bekijken om te zien hoe die van jou eruit ziet.