SimOnlyDiscount > Blog >

KPN zet oude 3G frequentie in voor 4G

SimOnlyDiscount

Het zat er natuurlijk wel een beetje aan te komen. Ook KPN, marktleider in Nederland, heeft bekend gemaakt 3G frequenties te gaan gebruiken voor het 4G netwerk. KPN heeft gemeld dat ze zijn gestart met het inzetten van de 2100 MHz frequentie. Door deze verouderde 3G frequentie te gebruiken, vergroot KPN de capaciteit van LTE Advanced.

De aankondiging van KPN was natuurlijk geen verassing. Vodafone heeft bijvoorbeeld vorig jaar al laten weten, dat ze in 2020 geen 3G meer ondersteunen. Ook KPN zal langzaam aan gaan beginnen met het afbouwen van het 3G netwerk. De 2100 MHz band, zal KPN gaan stapelen op de 3G frequentie. Dit wordt carrier aggregatie (CA) genoemd en levert je als klant hogere snelheden en nog meer capaciteit op. Om hier van te kunnen profiteren heb je natuurlijk wel een smartphone nodig, die 4G ondersteunt.

Zoek de sterkte van je signaal

Oude 3G frequentie vervangen voor 4G

KPN was in Nederland de eerste, die in 2013 kwam met een 4G netwerk. Het was een ware revolutie op de markt en zorgde voor een enorme groei in het mobiele data gebruik. Inmiddels is men bij KPN alweer toe aan een vierde 4G frequentie. Tom Poelhekken schrijft hierover in het persbericht:

“Zo zijn we gestart met het op grotere schaal activeren van een vierde frequentieband (2100 MHz) voor 4G en stapelen we deze op de frequenties die we al gebruikten voor ons mobiele netwerk (800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz). Deze stapeling van frequenties staat bekend als four-band carrier aggregation (4CA), en dankzij deze samenvoeging komen er meer capaciteit en hogere snelheden beschikbaar.”

En daar zal het niet bijblijven. Ook in 2018 blijft KPN doorontwikkelen aan haar netwerk. De 2100 MHz band zal gebruik maken van de nieuwste technieken. Het resultaat? Datasnelheden tot maarliefst 500 Mbps. De nieuwste smartphones van merken als Samsung, Apple en Huawei ondersteunen deze techniek al.

Het 4G netwerk van KPN

Zoals bekend, is het KPN netwerk al jaren een van de meest stabiele en vlotte 4G netwerken van Nederland. Toch slaagt concurrent T-Mobile er al een aantal jaar in om KPN voor te blijven, op het gebied van snelheid. Nu deze vierde frequentie toegevoegd gaat worden aan het KPN netwerk, gaat dat een spannende worden. Zal KPN dan eindelijk T-Mobile voorbij gaan op het gebied van data snelheid?