SimOnlyDiscount > Blog >

Alles over de sim only met 5G

SimOnlyDiscount

Het is alweer ongeveer vijf jaar geleden dat Nederland voor het eerst kennis maakte met het razendsnelle 4G-netwerk. Inmiddels is 4G de standaard voor mobiel internet geworden. Iedere telefoonprovider biedt het wel aan, meestal zelfs zonder extra kosten. Zo zijn we langzaam gewend geraakt aan mobiel internet dat net zo snel is als de gemiddelde kabelaansluiting. Toch wordt er alweer een paar jaar gepraat over de volgende stap: het 5G-netwerk. De meeste providers communiceren nog niet actief over 5G of blijven er nog erg vaag over, dus voor deze blog hebben we voor je uitgezocht wat we al weten over de nieuwste ontwikkeling in mobiel internet.

Sim only met 5G

Hoe snel is 5G?

Over het algemeen zul je 5G, net zoals 4G, het vaakst gebruikt zien worden als synoniem voor mobiel internet. In werkelijkheid ligt het wat ingewikkelder: het gaat niet alleen om je mobiele internetverbinding zelf, maar om een hele verzameling technologieën die bij elkaar horen. Het belangrijkste deel van 5G is EMBB of extended mobile broadband. Dit is de snellere variant van 4G die je zou verwachten: er wordt gesproken over snelheden van 1 gigabyte per seconde of meer. Dat zou theoretisch gezien betekenen dat je nooit meer hoeft te wachten tot een video geladen is of een bestand gedownload is – zelfs speelfilms heb je in een kwestie van een paar seconden gebufferd.

Wat zijn de andere voordelen van sim only met 5G?

De enorme internetsnelheid van 5G is voor de meeste mensen overbodige luxe, en ook bedrijven hebben een belangrijker voordeel voor ogen als ze het over 5G hebben: met 5G wordt de latency van een download aanzienlijk lager. Latency ken je misschien als lag, en geeft aan hoeveel tijd er zit tussen het moment dat je om bepaalde informatie vraagt, en het moment dat het daadwerkelijk gedownload wordt. Dit biedt eindeloos veel mogelijkheden. Voor consumenten gaat het vooral om vlotter werkende downloads en het vloeiend streamen van games. Ook voor virtual reality is zo’n lage latency erg belangrijk: veel mensen worden nog steeds wagenziek van VR-headsets omdat er nog te veel lag is. Voor bedrijven zit het grootste voordeel hem in dat ze met 5G internet of things-producten zonder vertraging informatie kunnen laten uitwisselen. Met de introductie van 5G wordt dus ook verwacht dat zelfrijdende auto’s en medische operaties op afstand een grote stap dichterbij komen.

Sim only met 5G

Hoe ver zijn we in Nederland met sim only 5G?

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: voorlopig hoef je nog geen 5G te verwachten in Nederland. KPN schat dat het netwerk op zijn vroegst in 2022 of 2023 het licht gaat zien, Vodafone en T-Mobile zijn bezorgd dat de uitrol nog tot 2026 gaat duren omdat een aantal van de frequenties die 5G gaat inzetten. Wel zijn KPN, T-Mobile en ZiggoVodafone al volop bezig met het testen van 5G-functies. KPN gaat in 2018 al testen met zelfrijdende auto’s op de snelweg, drones in de landbouw, en een sterk netwerk voor evenementen. Verder helpt KPN mee met de proeftuin 5Groningen, waar een aantal 5G-functies getest worden. Ook Vodafone is betrokken bij de tests in Noord-Groningen. T-Mobile is al sinds 2017 aan het testen met 5G. Zo bouwde de provider de eerste toren met Massive MIMO, een onderdeel van het 5G-netwerk dat ervoor zorgt dat er veel meer mensen tegelijk één zendmast kunnen gebruiken. Daarnaast werkt T-Mobile aan het updaten van hun hele bestaande netwerk zodat 5G-onderdeel TD-LTE ondersteund wordt.

Wat heb ik nodig om 5G te gebruiken?

Een 5G-netwerk alleen is niet genoeg om gebruik te maken met 5G. Daarvoor heb je een mobiele telefoon nodig die 5G ondersteunt. Op dit moment bestaan die nog niet, en ook de volgende generatie smartphones is nog niet 5G-ready. Dat betekent dat je Galaxy S9, LG G7 of andere gloednieuwe Android-toestel nét buiten de boot gaat vallen. Over de iPhone 11 (of XI, als je wil) gaan al geruchten dat er wél 5G-ondersteuning zal zijn, al zijn er nog geen aankondigingen over gedaan. De verwachting is dat de nieuwe telefoons die in 2019 aangekondigd worden vrijwel allemaal 5G zullen aankunnen – tenminste, als we het over de duurdere modellen hebben.

Naast een 5G-telefoon en een 5G-netwerk heb je ook een 5G-simkaartje nodig. Het is nog onduidelijk of de Nederlandse providers als het zover is gratis toegang tot 5G gaan geven. Het zou namelijk kunnen dat je meer zal moeten betalen om bij het nieuwe netwerk te kunnen – zoals dat de eerste paar jaar ook nodig was om 4G te kunnen ontvangen. Er kunnen dus zomaar wat extra kosten aan 5G verbonden zitten, maar je hebt even tijd om je voor te bereiden. Je kunt nog minstens een paar jaar sparen voor je dat nieuwe 5G-toestel hoeft aan te schaffen.