SimOnlyDiscount > Blog >

Wat is 5G en wat kunnen we er mee?

SimOnlyDiscount

Het is voor veel mensen misschien wel onmisbaar: een goede mobiele verbinding. Tegenwoordig willen we met onze mobiele telefoon overal en altijd bereikbaar kunnen zijn en het liefst zo snel mogelijk kunnen beschikken over allerlei soorten informatie. De meeste mensen zijn hiervoor aangesloten op het 4G netwerk, dit is de vierde generatie van het telecomnetwerk. Hiermee kan je net als met een aansluiting op wifi of de kabel supersnel internetten.

Toch kan het altijd nóg sneller. Neem nou het downloaden van muziek, bestanden of filmpjes. Wanneer je onderweg bent is het natuurlijk fijn als het downloaden van een film je niet je halve reis kost, maar dat je deze gelijk kan gaan kijken. Hiervoor is 5G uiterst geschikt! 5G is de opvolger van 4G en momenteel volop in ontwikkeling. Kenmerkend voor 5G zijn de extreem hoge snelheden, namelijk tientallen keren hoger dan die van 4G. Hiermee gaat up- en downloaden stukken sneller en is de vertraging tussen zender en ontvanger veel lager. Dit laatste is perfect als je een game wilt spelen zonder irritante haperingen.

Behalve sneller up- en downloaden kunnen er met 5G ook meer mensen op het netwerk. Niet meer kunnen internetten door de drukte op festivals of feesten is hiermee dus verleden tijd! De verantwoordelijke partijen beloven namelijk dat met 5G je verbinding ook op dit soort evenementen snel én goed blijft.

De bovenstaande voordelen zorgen er ook voor dat er meer intelligente apparaten en software ontwikkeld kunnen worden. De toepassingen hiervan zullen waardevol zijn op zowel economisch als sociaal gebied. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat 5G een grote invloed zal gaan hebben op het Internet der Dingen. Dit is de ontwikkeling van het internet waarbij alledaagse voorwerpen met het netwerk zijn verbonden en gegevens kunnen uitwisselen. Bedrijven zijn al bezig met het ontwerpen van netwerken voor het Internet der Dingen die gebruik maken van 5G, zo is er een netwerk voor zelf rijdende auto’s in ontwikkeling. Door het afnemen van de vertraging tussen zender en ontvanger wordt het ook makkelijker om apparaten in huis aan te sturen. Deze zullen nu aan gaan wanneer jij het commando geeft en niet pas enkele seconden later.

Wat is 5G en wat kunnen we ermee?

Wanneer is er 5G in Nederland?

Op het moment kan je in Nederland helaas nog niet genieten van de voordelen van 5G. Er worden op een aantal plekken in Nederland wel al onderzoeken uitgevoerd naar de verschillende toepassingen van 5G. Zo wordt er al onderzoek gedaan naar het toepassen van 5G bij het handhaven van grote menigten rondom de Johan Cruijff Arena, zelf rijdende voertuigen en augmented reality.

Wie zelf gebruik wil maken van het netwerk, zal mogelijk nog een aantal jaar moeten wachten. Lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken dat rond 2020 minimaal één grote stad voorzien is van het 5G netwerk. Hiervoor krijgen de telecomproviders uiterlijk eind 2020 de frequenties voor 5G-netwerken. Dit verdelen van de frequenties onder telecomproviders gebeurt via zogenoemde frequentieveilingen. De belangrijkste frequentie voor 5G is de frequentieband van 3,5 GigaHertz. Deze is echter nog in gebruik door het afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten in Friesland. Om deze reden zal dit afluisterstation gaan uitwijken naar het buitenland.

In Nederland is Amsterdam waarschijnlijk de eerste stad die het 5G -netwerk krijgt. Zo kunnen bezoekers van het EK-voetbal in 2020 hier namelijk al gebruik van. Hierna volgen waarschijnlijk meer dorpen en steden, waarbij de steden in de Randstad als eerste 5G krijgen.

Zijn onze telefoons al geschikt voor 5G?

Hoe ideaal het ook klinkt dat je met je huidige telefoon gewoon op het 5G-netwerk kan zodra dit er is in Nederland, is dit helaas niet het geval. Niet alle telefoons ondersteunen namelijk 5G en de meeste telefoons die nu verkrijgbaar zijn doen dit dan ook nog niet. Wel zijn deze, net als het netwerk zelf, volop in ontwikkeling.

De eerste telefoon geschikt voor 5G is waarschijnlijk de Xiaomi Mi Mix 3, al is het niet bekend of deze ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Waarschijnlijk zullen ook de bekende merken zoals onder andere Samsung, HTC en Apple in 2019 toestellen op de markt brengen die 5G ondersteunen. Tot het moment dat het 5G-netwerk in Nederland is uitgerold kan je natuurlijk je huidige telefoon nog lekker gebruiken!

Omdat er op dit moment nog geen 5G-netwerken klaar zijn voor gebruik, kiezen veel providers voor een soort tussenoplossing. Deze is er in de vorm van 4G+, ook wel LTE-Advanced. Hierbij worden verschillende 4G frequenties gebruikt voor het creëren van een verbinding met meer capaciteit én een hogere internetsnelheid. Helaas is er voor dit netwerk, net als bij 5G, wel een addertje onder het gras. Ook bij 4G+ is het namelijk het geval dat niet alle telefoons de techniek ondersteunen. De specifieke software die nodig is, is vanuit de provider namelijk niet voor ieder merk beschikbaar. Grote merken als Samsung, Apple of Huawei ondersteunen deze techniek meestal wel, maar wanneer je een budget telefoon koopt is deze kans kleiner.