*ORA-LITE

*ORA-LITE is een dynamisch meta-netwerk evaluatie- en analysetool ontwikkeld door CASOS aan Carnegie Mellon. Het bevat honderden metrieken van sociale netwerken en dynamische netwerken, procedures voor het groeperen van knooppunten, het identificeren van lokale patronen, het vergelijken en contrasteren van netwerken, groepen en individu's vanuit een dynamisch meta-netwerkperspectief. *ORA-LITE werd gebruikt om te onderzoeken hoe netwerken wijzigen in ruimte en tijd, bevat procedures om heen en weer te bewegen tussen traceergegevens (bv. wie is waar en wanneer) en netwerkgegevens (wie is verbonden met wie, wie is waarmee verbonden, enz.), en beschikt over een variƫteit aan geospatiale netwerkmetrieken en wijzigingsdetectietechnieken. *ORA-LITE kan multimodus, multiplex en multilevel netwerken aan. Het kan belangrijke spelers, groepen en kwetsbaarheden identificeren, netwerkwijzigingen in de tijd modelleren en COA-analyses uitvoeren. Hoewel alle metrieken die beschikbaar zijn in *ORA-LITE werden getest met grote netwerken (10^6 knooppunten per 5 entiteitsklassen), is *ORA-LITE zelf beperkt tot een maximum van 2.000 knooppunten per entiteitsklasse. U kunt dus 2.000 agenten, 2.000 organisaties, enz. hebben. De Professional-versie van ORA die beschikbaar is bij Netanomics (www.netanomics.com) heeft geen limiet op het aantal knooppunten. Op afstand gebaseerde, algoritmische en statistische procedures voor het vergelijken en contrasteren van netwerken maken deel uit van deze toolkit.

Op basis van netwerktheorie, sociale psychologie, operationeel onderzoek en managementtheorie werden een serie "kriticiteitsmaatregelen" ontwikkeld aan CMU. Net zoals kritische pad-algoritmes kunnen worden gebruikt om die taken te lokaliseren die kritisch zijn vanuit een perspectief van projectbeheer, kunnen de *ORA-LITE algoritmes die mensen, types vaardigheden of kennis en taken die kritisch zijn vanuit een prestatie- en informatiebeveiligingsperspectief, terugvinden. Elk van de maatregelen die we hebben ontwikkeld worden berekend door *ORA-LITE op basis van netwerkgegevens zoals deze in de volgende tabel.

 

Mensen

Kennis

Taken

Mensen

Sociaal netwerk
Wie kent wie

Kennis netwerk
Wie weet wat

Behoeftennetwerk
Wie doet wat

Kennis

 

Informatie netwerk
Wat informeert wat

Behoeftennetwerk
Welke kennis is nodig om de taak te doen

Taken

 

 

Voorrangnetwerk
Welke taak moet uitgevoerd worden voor de ander welke

*ORA-LITE kan zowel binnen een traditionele organisatie als op geheime netwerken worden toegepast.

Voor meer informatie over ORA-PRO

ORA-PRO wordt aangeboden door Netanomics, bezoek hun website voor aanvullende software-informatie. ORA-PRO ondersteunt een onbeperkt aantal knooppunten, geospatiale en temporele analyses en visualisatie. ORA-PRO bevat bovendien gespecialiseerde subtools voor importeren van Twitter en blogs, en geospatiale netwerkmetrieken. Datasnoeitechnieken voor big data zijn beschikbaar.