Paul Otlet

Paul Otlet (biografie) was geboren in Brussel, België, in 1868. Zijn monumentale boek Traité de documentation (Brussel, 1934) stond zowel centraal als symbolisch in de ontwikkeling van informatie technologie – het destijds genoemde 'Documentatie' – in de eerste helft van de twintigste eeuw. Daarnaast herinnert het ons aan iets dat veelal is verloren: dat dit veld een levend bestaan had in de vroegere jaren van de twintigste eeuw en een verfijning qua theorie en informatica die velen nu vaak verrast.

Paul Otlet was de meest centrale figuur in de ontwikkeling van Documentatie. Hij worstelde onvermoeibaar voort met de centraal technische, theoretische en organisatorische aspecten van een centraal probleem binnen de maatschappij: op welke manier valt opgenomen kennis beschikbaar te maken voor hen die het nodig hebben. Hij dacht hier diep over na en schreef er eindeloos over terwijl hij ontwierp, ontwikkelde en ambitieuze oplossingen maakten in zijn Instituut in Brussel.

Naar het einde van zijn leven, bundelde hij zijn ideeën in twee grote boeken vol syntheses, de Traité de documentationvan 1934 en Monde: Essai d'universalismein 1935. De afgelopen jaren was er een vernieuwde interesse in Otlet's werk. In 1989 werd de Traité na lange tijd herdrukt. In 1990, publiceerd zijn biograaf Prof W. Boyd Rayward, van de University of New South Wales, een Engelse vertaling van een selectie uit Otlet's beste schrijven: Otlet, Paul. International Organization and Dissemination of Knowledge: Selected Essays. (FID 684). Amsterdam: Elsevier, 1990.

Nu zijn Otlet's ideeën en geschriften wederom een actief ingrediënt binnen de informatica, nu er interesse was in de geschiedenis en een interesse in geloof, bijvoorbeeld, in de oorsprong van documenten en hypertekst. Het is nu een eeuw geleden sinds Otlet en LaFontaine met hun ambitieuze programma begonnen onder de naam International Federation for Information and Documentation FID. (Geadopteerd van de Spaanse editie van Otlet's Traité).

Otlet en LaFontaine waren beide ook actief in de oprichting van de Union of International Associations.

Bronnen

- geselecteerde papers over Otlet, zijn werk, en zijn successen.
- Otlet's archieven en musea zijn nu beschikbaar op Rue des Passages 15, B-7000 Mons, in Mons, Belgie als The Mundaneum, welke is begonnen met het publiceren van onderzoek op basis van archieven, zoals Cent ans de l'Office International de Bibliographie : 1895 - 1995 ; les premisses du Mundaneum. - Mons : Editions Mundaneum, 1995. ISBN 2-930071-05-2.
- HyperOtlet project en de digitale editie van zijn Traité documentaire.
- Alex Wright. Cataloging the World: Paul Otlet and the Birth of the Information Age. Oxford University Press, 2014.
- Speciale editie van de Otlet Transnational Associations 2003, nos 1-2. (pdf)
- Francoise Levie: L'homme qui voulait classer le monde
- Rayward's 1975 biografie is nu online beschikbaar
- Documentaire van B. Rayward (in het Engels) en F. Fueg (in het Frans): Alle kennis van de wereld (Noorderlicht, 9). http://archive.org/details/paulotlet