De afgelopen maanden hebben we ons verdiept in ons klachtenonderzoek. Door de vele klachten die we ontvingen, nam dit meer tijd in beslag dan we hadden verwacht. Uiteraard volgen er nog meer onderzoeksresultaten. Ook willen we kijken naar de veelvoorkomende klachten. En waar mogelijk: tips en uitleg delen. In dit bericht kijken we naar het probleem: een slecht mobiel bereik.
Bij het analyseren van de binnengekomen klachten viel namelijk op dat dit een grote frustratie vormde. Om maar meteen duidelijk te zijn: het is niet altijd mogelijk om zelf dit probleem op te lossen. Helaas. Nog niet elke provider in Nederland heeft een sluitende dekking. Of een volledige ondersteuning voor 4G. Er zijn nog steeds locaties waar het signaal niet optimaal is. Momenteel zijn we bezig om deze voor je in kaart te brengen. Wel zo handig om vooraf te weten en mee te nemen in je sim only vergelijking, toch?
Op het scherm van je smartphone, staan tegenwoordig vaak balkjes. Deze geven een beeld van de sterkte van je signaal. Helaas is dit niet zo precies. Ook zijn ze per telefoon verschillend. We laten je dan ook eerst zien hoe je de sterkte van het signaal kan opvragen.
Mobiele signaal sterkte opzoeken
Heb je een Android telefoon dan werkt het opzoeken van het signaal eenvoudig. In het settings menu kom je de optie signal strength indicator tegen. In dit scherm zie je de signaalsterkte staan van je Android telefoon.
zoek de sterkte van het mobiele signaal op de iPhone.
Voor een iPhone telefoon, kun je dit opvragen door naar de code *3001#12345#* te bellen. Dit werkt op eenzelfde manier als het invullen van een telefoonnummer. Zodra je op de belknop drukt, opent een nieuw (normaal verborgen) venster. Dit venster heeft als naam Field Test. Je vindt hier het item Serving Cell Measurements.
Op dit scherm vind je een hoop statistieken over het bereik en signaal van de telefoon. Belangrijk is het Measured RSRP veld. Dit geeft het signaal van je mobiele telefoon weer in dBm (decibel milliwatt).
Je hebt minimaal een signaal sterkte van -100dBm nodig om een normaal gesprek te kunnen voeren. Bij een lagere signaalsterkte, bestaat de kans op gekraak en een slechte verbinding.
Mobiel signaal: hoe werkt het?
Nu we de mobiele signaal sterkte weten, is het belangrijk om te begrijpen hoe dit signaal precies tot stand komt. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van het probleem waar je tegen aanloopt. Om te zorgen voor een goed (landelijk) dekkend mobiel signaal, beschikken de providers over een eigen infrastructuur of gebruiken het netwerk van een andere provider. De infrastructuur bestaat uit antennes en masten met elk een bepaald bereik. Dit bereik is niet alleen afhankelijk van het aantal masten in een bepaald gebied. Ook het netwerktype speelt hierbij een rol.
Zo heeft het GSM900 en E-GSM netwerk vaak een betere dekking dan het nieuwere GSM 1800, UMTS of LTE (4G) netwerk. De providers KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben elk een eigen netwerk (GSM, UMTS en LTE) in Nederland. Over het algemeen hebben deze netwerken elk (individueel) een dekking van 95% tot 99,5% in Nederland. Elke provider maakt gebruik van een eigen netwerkfrequentie. Ook heeft elke provider een eigen provider nummer. Dit nummer bestaat uit 5 cijfers en wordt door de smartphone vertaalt tot netwerknaam. De eerste 3 cijfers, vormen een landcode. Zo staat de code 204 voor Nederland en staat 206 voor België.
Tip #1: de mobiele signaal map
Zoals je net hebt gelezen, kan het zo zijn dat je in de slaapkamer wel een goed signaal hebt, maar in de woonkamer niet. Wellicht ken je dit probleem wel. Ben je op bezoek bij een vriend of familielid, heb je geen goed mobiel signaal. Kun je dat filmpje niet laten zien waar je het over had. Vervelend. Nog vervelender is het, als je vaak op deze locatie bent zonder signaal. Het is in dat geval slim om eens door het huis of gebouw te lopen. Bekijk tijdens het lopen of de signaalsterkte in elke ruimte gelijk is.
Het kan zomaar zo zijn, dat je toevallig een ruimte tegen komt met een beter signaal. En dus alsnog kunt doen wat je wilde. We noemen dit het maken van een signaal map.
Tip #2: zoek een open ruimte
Je staat er misschien niet helemaal bij stil, maar de gebouwen van tegenwoordig zijn erg stevig. Op deze manier isoleer je natuurlijk goed. Maar bestaat ook de kans dat je het signaal buiten (en dus) op afstand houd. Je kunt dit testen door te kijken naar de signaalsterkte binnen en buiten. Merk je een enorm verschil? Dan wil het nog wel eens werken om een raam open te zetten. Op deze manier hoeft het mobiele signaal minder moeite te doen om binnen te komen. En heb jij een beter bereik! Uiteraard is dit geen aanrader voor op de koude winterdag..
hoe hoger je staat, hoe dichter je bij de mast komt
Wat in dit geval ook nog kan helpen, is het opzoeken van een hogere verdieping. Hoe hoger je bent, hoe minder er tussen jou en de telefoon-mast in zal staan. Zoek vervolgens de kamer met het sterkste bereik, en wellicht kun je wel ongestoord bellen!
Tip #3: pak je telefoon anders vast
it zul je waarschijnlijk niet geloven. En dat begrijpen we ook wel. Maar nu smartphones steeds compacter worden, met meer functies, is de ruimte natuurlijk beperkter. Waar vroeger de antenne nog op de telefoon aanwezig was, zit deze nu aan de binnenkant verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de strakke designs van Apple's iPhone.
Het kan dus echt verschil maken, hoe je de telefoon in de hand neemt. Met een beetje pech blokkeer je namelijk de antenne met je hand. En heb je dus overal een minder sterk signaal. Probeer bijvoorbeeld eens te bellen met de telefoon op luidspreker, of met een koptelefoon op. Je kunt op die manier testen of het signaal beter is.
Tip #4: reset de verbinding met de mast
Zodra je telefoon verbinding heeft met een mast, wordt deze verbinding vastgehouden. Dit zorgt er uiteraard voor dat je accu langer mee kan gaan. Je telefoon hoeft namelijk niet steeds opnieuw naar signaal te zoeken om vervolgens dezelfde mast te vinden. Toch kan dit soms ook voor problemen zorgen. De mast waar je telefoon mee verbonden is, hoeft niet perse de mast met het sterkste signaal te zijn voor die locatie.
verbreek de verbinding met een mast die ver weg staat
Door je telefoon in vliegtuigmodus te zetten, reset je de verbinding met de mast. De vliegtuigmodus verbreekt namelijk alle verbindingen. En zoekt vervolgens opnieuw de dichtstbijzijnde mast uit. Wel zo handig natuurlijk!
Tip #5: vraag een signaal booster aan
De providers in Nederland weten dat niet overal de dekking optimaal is. Veel providers hebben een eigen dekkingskaart. Op deze kaart laten ze zien welke sterktes er in welke gebieden te halen zijn. Is je signaal niet optimaal? Neem dan eens contact op met je provider. Sommige providers verstrekken je in dit geval een signaal booster. Deze booster kun je aansluiten op het stopcontact. Ideaal dus als je vaak op de plek moet zijn!
Conclusie
Je bent zoals je lezen kan gelukkig niet in elke situatie volledig afgesloten van de buitenwereld. Wel kan het knap lastig zijn als je signaal zwak is. In het ergste geval, kun je natuurlijk altijd nog bellen via je WiFi verbinding, met apps zoals WhatsApp. Kom je er echt niet uit, dan kun je altijd kijken naar een nieuwe provider. Veel sim only providers hanteren tegenwoordig een contractperiode van 1 maand. Zo kun je eerst goed testen of het signaal van de nieuwe provider wel bevalt, voor je er jaren aan vast zit!
Heb je zelf nog tips, suggesties of ideeën? Dan horen we uiteraard graag van je!